5 mituri despre epilarea definitivă

Primul lucru pe care cu toții ar trebui să îl facem înainte de a lua o decizie importantă este să ne documentăm. Cu atât mai mult, dacă vorbim despre un tratament medical ce poate avea implicații serioase asupra sănătății noastre. Epilarea definitivă este unul dintre aceste procedee care a devenit tot mai frecvent în zilele noastre, atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților, epilarea definitivă pentru bărbați fiind la mare căutare.

În cazul în care sunteți interesat/ă de tratamentul de fotoepilare, sfatul nostru este să apelați la un specialist în domeniu, care v-ar putea oferi informații clare și validate științific. Totodată luați în considerare și faptul că procesul de epilare definitivă diferă de la persoană la persoană, astfel încât o consultație individuală este obligatorie pentru a stabili nevoile dumneavoastră. 

Cu toate acestea, suntem conștienți de faptul ca majoritatea preferă să caute răspunsuri la întrebările lor pe Google sau apelând la cunoscuți care au avut o astfel de experiență. În aceste cazuri, există două riscuri majore: 

  1. Volumul foarte mare de informație poate crea dificultăți în a filtra ceea ce e calitativ de opiniile nevalidate.
  1. Generalizarea experiențelor altor persoane poate fi în dezavantajul nostru. Fiecare organism reacționează diferit în funcție de o serie de factori externi, de aceea este indicat să cereți sfatul medicului.

În cele ce urmează vom analiza 5 dintre cele mai frecvente mituri despre epilarea definitivă:

1. Epilarea definitivă este dureroasă

Nimic mai fals. Procedeul de epilare definitivă nu este unul dureros. Clinica Med-Art realizează epilarea definitivă în Cluj-Napoca prin intermediul unui laser de ultimă generație, cu fibră Alexandrite. 

Primelase HR difuzează căldura, care este absorbită de melanina din foliculul, fapt care conduce la distrugerea rădăcinii firului de păr. Atunci când impulsul de lumină ajunge în rădăcina firului de păr, temperatura creşte considerabil – poate depăși 50°C – însă laserul este dotat cu un sistem de răcire performant, care face ca ședința să fie cât mai reconfortantă. S-ar putea să simțiți o căldură ușoară sau să aveți impresia unor mici pișcături, însă procesul nu este nicidecum unul dureros.

2. Epilarea definitivă cauzează cancer

Încă de la apariția sa au existat controverse legate de efectele nocive pe care tratamentul de fotoepilare le poate avea asupra sănătății. Cancerul a fost unul dintre acestea, însă cercetătorii au dovedit că e doar un mit. 

Energia produsă de aparatul de epilare laser este sub forma unei lumini concentrate. Spre deosebire de alte forme de radiații, această energie luminoasă nu poate afecta celulele la nivel molecular fiindcă e o formă de radiație neionizantă. Radiațiile neionizante nu pot determina ruperea moleculelor, deci nu pot provoca mutații în celule.

Mai mult decât atât, energia luminoasă generată de laser acționează numai la suprafață, nedepășind nivelul foliculului pilos. În acest sens, studii recente atestă faptul că acțiunea laserului nu determină lezarea ADN-ului și nici nu produce mutații la nivel celular; mutații care ar putea provoca un cancer cutanat la nivelul pielii normale. 

3. Epilarea definitivă cauzează infertilitate

Un alt mit despre epilarea definitivă se referă la infertilitate. Specialiștii ne asigură că nu există niciun risc ca ovarele să fie afectate în timpul tratamentului deoarece lungimea undei laser este controlată astfel încât să vizeze numai foliculul de păr. 

Deci, nu este niciun pericol să optați pentru epilarea definitivă pe linia bikinilor sau epilare definitivă inghinală. Ar trebui ca laserul să pătrundă prin peretele abdominal pentru a leza ovarele, însă acest lucru este imposibil datorită țesuturilor organismului și mușchilor din acea zonă. Mai mult decât atât, fasciculul laserului este alcătuit din energie luminoasă. Aceasta nu poate distruge moleculele și, prin urmare, nu poate afecta nici ADN-ul sau celulele din organism.

4. Epilarea definitivă este permanentă

În această situație avem de-a face cu înțelegerea greșită a cuvântului “definitiv”. “Definitiv” nu înseamnă “permanent”. Într-adevăr, prin procesul de epilare cu laser, firul de păr este distrus “definitiv”, dar nu “complet”. Aceasta se datorează faptului că firul de păr este într-un continuu ciclu de creștere: creșterea activă/ciclul anagen, regresia/ ciclul catagen și stagnarea/ciclul telogen. În timpul ședinței de epilare definitivă, laserul acționează numai asupra firelor de păr aflate în primul ciclu – cel anagen. De aceea, tratamentul se extinde pe un număr mai mare de ședințe, în funcție de zonă, la un interval de timp stabilit de specialist.

Deci, corect ar fi să afirmăm că tratamentul de fotoepilare are drept efect “reducerea permanentă a părului”, cu mențiunea că firele rămase după tratament vor crește mult mai greu, vor deveni foarte subţiri şi depigmentate, având un aspect uşor asemănător cu puful. Desigur, rezultatele variază de la organism la organism în funcție de: vârstă, grosimea părului, adâncimea la care sunt rădăcinile, tipul de piele și numărul de ședințe efectuate anterior. 

Specialiștii în domeniu consideră un tratament de fotoepilare reușit atunci când efectul obținut se menține cel puțin pe durata unui ciclu complet de creștere a firelor de păr. De aceea, se recomandă ședințe de întreținere o dată la 6 sau 12 luni. 

5. Epilarea definitivă nu poate fi realizată dacă ai alunițe

Un alt mit deconstruit face referire la persoanele care au alunițe și care nu ar putea beneficia de epilarea definitivă cu laser. Nimic mai fals. 

Aluniţele reprezintă formațiuni bine delimitate, de forme și dimensiuni diferite, care se găsesc la nivelul pielii. Ele au o culoare mai închisă decât restul pielii – variind de la brun până la nuanțe de negru – deoarece sunt grupări de celule cu pigment. Cantitatea mare de pigment din structura aluniţei va absorbi mai multă energie, care poate provoca leziuni în interiorul formațiunii din cauza gradului ridicat de căldura. O astfel de leziune poate reprezenta cauza declanșării unui melanom – o formă foarte agresivă de cancer de piele.

Deci, aplicarea spotului de lumină direct pe o zonă cu alunițe este strict interzisă – indiferent de mărimea acesteia. Pentru a le proteja în timpul ședințelor de epilare definitivă, acestea pot fi acoperite cu un creion dermatograf alb – albul, neavând pigment, nu absoarbe energia – sau cu o cremă ecran solar cu indice mare de protecție. De asemenea, laserul nu va fi aplicat la nivelul aluniței, ci doar în jurul său.

Așadar, poți opta pentru epilarea definitivă chiar dacă ai alunițe, dar ai grijă să alegi clinica potrivită care va pune siguranța și sănătatea ta pe primul loc.

Concluzie

Acest articol a avut scopul de a te informa în legătură cu 5 dintre cele mai frecvente mituri despre epilarea definitivă cu laser. Dacă îți dorești un tratament de fotoepilare, dar încă mai ai întrebări, apelează la un specialist! Clinica Med-Art îți stă la dispoziție cu angajați profesioniști și servicii de calitate premium!