Contraindicații epilare definitivă: Când nu se recomandă și de ce?

Nu mai este un secret că epilarea definitivă cu laser are nenumărate beneficii. Pe lângă timpul economisit și investiția într-un tratament care oferă rezultate pentru o perioadă mai lungă de timp, trebuie să aflați că oricine poate profita de aceste avanta și nu numai. Se poate realiza epilarea definitivă pentru bărbați, dar și pentru femei, astfel încât aproape oricine prezintă pilozitate excesivă, poate scăpa de acest stres apelând la o serie de ședințe de epilare cu laser.  

Desigur că epilarea definitivă poate fi cu lumină intens pulsată sau cu laser, iar ambele aduc pe masă o mulțime de avantaje, însă în cele ce urmează vom prezenta pe larg contraindicațiile specialiștilor atunci când vine vorba de tratamentul de fotoepilare.

1. Clinicile neomologate și personalul neautorizat

Nu se recomandă alegerea unei clinici de epilare definitivă care nu este omologată, sau in care personalul nu este unul medical, cu experiență în domeniu. Aceasta trebuie să fie echipată corespunzător, cu tehnologia, aparatura și instrumentele necesare, igiena fiind un alt factor-cheie în întreg procesul. 

Se recomandă în schimb ca persoanele care apelează la procedurile de fotoepilare să se documenteze înainte de începerea tratamentului. Recomandarea medicului, recenziile disponibile și Internetul sunt doar câteva dintre modalitățile prin care vă puteți asigura că ați făcut alegerea corectă. Persoanele care recurg la epilare definitivă facială sau a oricărei alte zone corporale, în clinici ori saloane de cosmetică ce utilizează aparatura neomologată, pot experimenta tulburări de hiperpigmentare severe, eritem intens cu prurit, senzaţie de arsură locală sau arsuri cutan. Orice tip de fotoepilare trebuie să fie realizat de persoane instruite, de preferat de specialitate medicala care utilizează aparate omologate şi testate în prealabil.

2. Medicamentația și problemele de sănătate

Înainte de începerea tratamentului, veți fi supus unei consultații medicale conform căruia specialistul va realiza tratamentul de epilare definitivă cu laser. Dacă sunteți din Cluj-Napoca, Clinica Med-Art vă pune la dispoziție doctori profesioniști care se vor asigura că schema tratamentului va fi în conformitate cu starea dumneavoastră de sănătate. 

Este contraindicat tratamentul de epilare definitivă în cazul pacienților care prezintă un stimulator cardiac, alergii, dereglări hormonale, afecțiuni ale țesutului conjunctiv, boli precum epilepsia sau diabetul, sau cei care au un istoric de neoplazii (diferite forme de cancer). De asemenea, nu se recomandă nici în cazul persoanelor care sunt sub tratament cu medicație fotosensibilizantă, iar aici intră medicamentele care includ retinoizi și acizi AHA (alfa hydroxyl), medicamente antiinflamatoare, anumite tetracicline, anti-acneice, antidepresive, antidiabetice, antihistaminice și chiar anumite antibiotice. Pe durata tratamentului, nu se recomandă medicamentele care subțiază sângele și pot conduce la arsuri cutanate, și bineînțeles nici acelea care stimulează creșterea părului. În principiu, epilarea definitivă are un efect benefic asupra afecțiunilor dermatologice (în special asupra foliculitei), însă există anumite probleme ale pielii în cazul cărora nu se recomandă acest tratament. 

3. Expunerea la soare

via avyaskincare.com

O altă contraindicație se referă la începerea unui tratament de epilare definitivă dacă ați fost expus razelor solare în ultimele 14 zile. Când vine vorba de bronz și epilare definitivă, există câteva contraindicații. Potrivit specialiștilor de la WebMD, expunerea la soare, la solar sau folosirea cremelor autobronzante pot limita efectele procedurii și pot crește riscul complicațiilor de după tratament. 

Premiza îndepărtării firelor de păr prin epilarea cu laser este identificarea pigmentului din fiecare folicul de par. Cu cât diferența e mai mare între pigmentația pielii și culoarea firelor de păr, cu atât fasciculul de laser e mai eficient. În schimb, cu cât pielea e mai bronzată sau mai închisă la culoare, cu atat rezultatele sunt încetinite. Mai multe decât atât, dacă pielea este sensibilă la ultraviolete, apare un risc de arsura mult mai mare, care se poate solda cu bășici și mai apoi cu cicatrici, colorarea pielii într-o nuanță brună și decolorare permanentă. 

4. Părul alb sau gri

Nu este recomandat tratamentul de epilare definitivă în cazul culorilor de păr care nu absorb bine lumina, așa cum sunt griul, albul, chiar și blondul. Clinica Med-Art pune la dispoziție pacienților săi laserul Primelase HR cu fibră Alexandrite. Este rapid și funcționează eficient, în special când vine vorba de tratarea suprafețelor mai extinse de pe corp.

5. Femeile care sunt însărcinate sau alăptează

E contraindicată supunerea la un tratament cu laser a femeilor însărcinate sau a celor care alăptează. Dimpotrivă, se impune protejarea și evitarea leziunilor cutanate în timpul procesului de epilare definitivă. 

6. Epilarea cu aparat sau ceară 

Nu se recomandă începerea unui tratament de epilare definitivă dacă ați folosit aparatul depilator sau ceara în ultimele 3 săptămâni. Firul de păr nu trebuie smuls cu 2-4 săptămâni anterior primei ședințe şi nici pe toata durata tratamentului de fotoepilare. Acesta poate fi îndepărtat numai cu lama de ras sau crema depilatoare și se recomandă o astfel de epilare chiar în ziua ședinței deoarece ţinta în această procedură este foliculul pilos, și nu firul de păr. De asemenea, nu veți folosi nici creme decolorante fiindcă rădăcina firului de par trebuie să rămână intactă pentru a putea fi distrusă.

7. Tatuajele

Nu se recomandă epilarea zonelor tatuate, deoarece laserul va arde în profunzime epiderma supusă acelui proces de tatuare definitivă, indiferent cu cât timp în urmă a fost realizat tatuajul. Aveți grijă să cereți ca zonele respective să fie acoperite corespunzător, dacă specialistul nu face acest lucru. Mai mult decât atât, toate alunițele și petele pigmentare ar trebui să fie de asemenea protejate.

Concluzie

Cu o programare la Med-Art Cluj, puteți afla cum să scăpați de firele de păr nedorite în condiții de maximă siguranță. Specialiștii și tehnologia de ultimă generație vă stau la dispoziție pentru ca dumneavoastră să obțineți cele mai bune rezultate, într-o perioadă cât mai scurtă de timp.