Despre bronz și epilarea definitivă – Top 5 întrebări

Există multe mituri, confuzii și nesiguranțe cu care ne confruntăm înainte de a opta pentru tratamentul de epilare definitivă. Multe dintre acestea sunt provocate de lipsa de informare, surse neacreditate, dar sunt și unele îndreptățite, de aceea trebuie să ne documentăm foarte bine înainte de a face acest pas. Sfatul nostru este să apelați la un specialist în domeniul fotoepilării. Vă garantăm că o clinică precum Med-Art Cluj-Napoca vă poate lămuri în toate privințele și vă va face recomandări personalizate.

Bronzul a fost și este un element cheie în acest proces. Fie că vorbim de epilare facială definitivă sau epilare definitivă inghinală, pigmentarea pielii joacă un rol important în procesul de epilare definitivă.

Continuă să citești acest articol pentru a afla tot ceea ce trebuie să știi despre acest factor. Fie că te afli înainte, în timpul sau după efectuarea unui tratament de epilare definitivă – cu laser sau lumină intens pulsată (IPL) – întrebările și răspunsurile de mai jos te vor ajuta cu siguranță în luarea deciziei potrivite!

1. Cum impactează soarele pielea?

Soarele închide culoarea pielii, oferindu-i o mai mare concentraţie de melanina, care absoarbe lumina şi o transformă în căldură.  Lumina soarelui este formată din lumină vizibilă (50% din spectrul solar), lumină ultravioletă (5% din spectrul solar – UVA, UVB și UVC) și lumină infraroșie (45% din spectrul solar). În timp ce radiațiile ultraviolete UVC sunt blocate de atmosferă, cele UVA și UVB nu. Mai mult decât atât, dacă acestea sunt  în exces, pot afecta ADN-ul celular al pielii și pot produce mutații, întrucât este esențial să folosiți cremă de protecție solară zilnic. Mai ales când vă bronzați, este indicat un produs cu factor de protecție ridicat – SPF 30-50. 

2. Ce legătură are culoarea pielii cu procesul de epilare?

În timpul tratamentului de fotoepilare, cantitatea de energie laser absorbită de piele este în funcție de culoarea pielii. Cu cât concentrația de melanină este mai mare, cu atât tratamentul trebuie făcut cu o intensitate mai joasă, deoarece pielea are tendința de a absorbi energie în exces, existând riscuri de hiperpigmentare sau chiar ardere. Intensitatea mai scăzută a întregului proces va conduce automat la un proces conservator care se va extinde pe durata unui număr mai mare de ședințe, spre deosebire de persoanele care au un ten mai deschis la culoare. 

3. Care este efectul cremelor autobronzante?

Cremele autobronzante au rolul de a schimba pigmentarea pielii, deci au același efect precum expunerea normală la soare. Se recomandă ca pacientul să nu utilizeze creme autobronzate cu minimum 2 luni înainte de începerea tratamentului de epilare definitivă, dar și în timpul și după ce procesul s-a încheiat. 

De asemenea, trebuie de menționat că zonele tratate vor fi sensibile, iar expunerea directă la razele soarelui ar putea afecta pielea, cauzând decolorare. Specialiștii insistă ca pacienții să folosească o protecție solară care are factor de protecție solară minimum 30. 

4. Cum a evoluat tehnologia laser pentru tipul de ten bronzat?

La început, rata de succes a epilarii pacienților cu un astfel de ten era destul de mică, de aici și scepticismul în acest sens. Bronzul modifică pigmentarea naturală a pielii noastre, deci automat o piele bronzată va absorbi energie laser în exces. Pentru a evita orice fel de risc, intensitatea trebuie redusă, odată cu aceasta scăzând și eficiența energiei luminoase pentru a ucide foliculii de păr.

Și totuși, noile tehnologii laser au dezvoltat sisteme de răcire care favorizează desfășurarea tratamentului de fotoepilare și pentru tipul de piele bronzat. Astfel, ședințele nu numai că dau rezultate, dar sunt și lipsite de disconfort, iar riscurile de hiperpigmentare sau ardere sunt minime.

Tehnologia laser oferită de Clinica Med-Art a ajuns la performanţa de a putea fi folosită chiar şi pe pielea închisă la culoare, prin adăugarea unor dispozitive de răcire a pielii şi utilizarea laserelor cu lungime de undă mai lungă, care demontează odată pentru totdeauna mitul conform căruia nu se poate realiza epilare definitivă pe pielea bronzată.

5. Care sunt opțiunile tale dacă ai pielea bronzată?

Din fericire, beneficiezi de 2 variante:

Poți să îți planifici tratamentul de epilare definitivă în sezonul rece – toamna sau iarna sunt anotimpurile ideale pentru a face acest pas – întrucât bronzul din timpul verii dispare până atunci. Deși așteptarea poate fi una lungă, este de preferat să alegi o perioadă în care știi sigur că tratamentul va avea succes, decât să te pripești în a face acest pas fără să știi dacă toate firele de păr nedorite vor fi îndepărtate. De asemenea, eviți posibilele reacții adverse precum decolorarea sau arderea pielii. 

Cea de-a doua opțiune constă în apelarea la o clinică specializată în domeniul epilării cu laser, care beneficiază de tehnologii moderne care se pretează tipului tău de ten. Este esențial ca în timpul unei ședințe de fotoepilare, arderea foliculilor de păr să se producă în timp ce pielea ta este răcită și protejată în mod simultan.

În acest sens, Med-Art Cluj-Napoca vă pune la dispoziție servicii excelente pentru epilare definitivă, oferite de un personal medical specializat. Primelase este cel mai eficient sistem de pe piață în acest moment. Fiind produs de compania spaniolă Cocoon, echipamentul prezintă fibra Alexandrite și este cel mai rapid și puternic laser de epilare definitiva, asigurând rezultate excelente încă de la primele ședințe. Mai mult decât atât, Primelase HR folosește sistemul de răcire “crystal freeze”, creat exclusiv de Cocoon Medical. Acesta are rolul de a menține sub control temperatura – în mod constant și automat – astfel încât procesul de epilare definitivă să fie unul sigur și lipsit de durere.

 De reținut!

Oricare ar fi neclaritățile sau nesiguranțele tale în ceea ce privește tratamentul de epilare definitivă, fii sigur/ă că apelezi la un specialist înainte de a lua o decizie! Bronzul joacă un rol esențial în acest proces, deci informarea ar trebui să fie o prioritate pentru a evita posibilele riscuri și reacții adverse.