Epilarea definitivă – Lumină intens pulsată (IPL) sau Laser?

Rapid, sigur și sănătos. Acestea sunt cele trei aspecte care ne interesează atunci când vine vorba de procesul de epilare definitivă corporală. 

Societatea în care trăim ne pune la dispoziție varii metode prin care putem scăpa de părul nedorit, însă nu toate îndeplinesc criteriile mai sus menționate. Mai mult decât atât, ne confruntăm cu un volum extrem de mare de informație în acest domeniu, așa că nu este greșit să afirmăm că este dificil să alegem ce e adevărat și benefic pentru noi. Cu toate acestea, în ultimii ani, s-a făcut remarcate două tehnici de epilare definitivă, fie că vorbim de mai epilare facială definitivăepilare inghinală definitivă sau epilare definitivă la bărbați; tot mai mulți s-au îndreptat spre tratamentul cu Lumină Intens Pulsată (IPL) sau cel cu laser. 

IPL vs laser – 6 aspecte de luat în considerare

 

În cele ce urmează, vom face o analiză comparativă a celor două sisteme, modul lor de funcționare, beneficiile, dar și dezavantajele lor. Deci dacă ești indecis/indecisă sau vrei să afli mai multe despre epilarea definitivă, continuă să citești articolul pentru a afla ce presupun aceste tratamente. Poate afli că îți doreai acest lucru de mult, fără să-ți fi dat seama!

1. Definirea tratamentului de epilare definitivă

 

Procesul de epilare definitivă presupune întreruperea ciclului de creștere al firului de păr prin intermediul eliberării unor fascicule de lumină extrem de concentrate. Cele mai populare tehnici de fotoepilare sunt epilarea cu laser și cea cu Lumină Intens Pulsată (Intense Pulsed Light) datorită efectelor adverse minime – sau inexistente – și rezultatelor vizibile în scurt timp; în acest sens, cercetătorii au demonstrat că media foliculilor de păr este redusă cu 70% după numai trei ședințe de tratament. 

2. Modul de acționare

IPL

Procesul de fotoepilare cu lumina intens pulsată utilizează un spectru larg de lungimi de undă a luminii, care este ghidat către rădăcinile firelor de păr pentru a le distruge. Safirul sau cuarțul filtrează, conduc și dispersează lumina, astfel încât tratamentul să fie lipsit de durere sau disconfort.

IPL-ul este nespecific deoarece nu are o frecvență anume – precum laserul – ci emite o lumină care lucrează între 550-1200 nanometri. Acest aspect poate cauza un risc mai mare de ardere sau hiperpigmentare, dacă procesul se efectuează prea rapid, motiv pentru care vei avea nevoie de mai multe ședințe decât în cazul laserului.

Mai mult decât atât, procesul de epilare cu lumină pulsată intens reprezintă și soluția ta pentru alte aspecte care nu te încântă prea tare; poți opta pentru tratarea ridurilor, a diverselor pete de pe corp, a acneei sau pentru tratamente de întinerire facială.

Laser

Dacă în cazul IPL avem de-a face cu lumina intens pulsată, laserul propune lumina amplificată și stimulată prin emisia de radiații. Îndepărtarea părului cu laserul se realizează prin raze luminoase paralele, care au o singură culoare. 

În acest caz, întreg procesul de epilare definitivă este specific deoarece se bazează pe o singură undă care are aceeași frecvență și viteză de propagare. Laserul Dioda, de exemplu, are frecvența de 800-810 nanometri, în timp ce Nd:YAG, Alexandrit sau Ruby implică alte valori specifice. 

Spre deosebire de IPL, un dezavantaj al laserului este faptul că poate distruge doar foliculii piloși care se găsesc doar în punctul focal corespunzător lungimii de undă emise. 

3. Durata procesului de epilare definitivă

IPL

Media unui tratament de epilare cu lumină intens pulsată este de 8-10 ședințe. Desigur, durata procesului variază de la o persoană la alta, în funcție de diferite criterii – sex, vârstă, nuanța pielii etc. 

Laser

În cazul tratamentului cu laser, media este de 6 ședințe, la un interval de 4-6 săptămâni. Cu toate acestea, rezultatele nu întârzie să apară după primele 3 programări la clinica aleasă de tine. De asemenea, e important de menționat faptul că numărul de ședințe va fi cu atât mai mic cu cât culoarea pielii este mai deschisă, iar rădăcina firului de păr este mai închisă. 

4. Diferența de cost

IPL

Probabil principalul avantaj al IPL-ului implică latura financiară. Costurile pe care le implica fotoepilarea cu lumină intens pulsată sunt mult mai mici decât cele impuse de epilarea cu laser. Acest lucru se datorează faptului că un echipament IPL costă sub 10.000 euro. Deși multe cabinete cosmetice oferă această tehnologie, rezultatele nu sunt la fel de mulțumitoare precum cele datorate laserului. Lumina penetrează pielea cu o forță mai slabă, fiind incoerentă, astfel încât bulbii piloși situați profund în piele nu pot fi tratați eficient. 

Laser

Cheltuielile presupuse de un laser performant sunt estimate la 100 000 euro, de aceea și tratamentul de epilare va fi unul mai costisitor. De înțeles și faptul că procedura va fi una care promite rezultate vizibile, într-un timp mult mai scurt. Totuși, dacă dispui de acești bani, ia în considerare faptul că investiția este una pe termen lung!

5. Tipul de ten

IPL

Nu se recomandă folosirea epilării definitive cu IPL dacă aveți pielea închisă la culoare. Date fiind fluctuațiile intensității luminii, există un risc mai mare de arsură a tegumentului.  În schimb, se recomandă această procedură dacă aveți firul de păr subțire și deschis la culoare.

Laser

Fotoepilarea cu laser funcționează foarte bine pentru persoanele care prezintă zone dense în păr și un fir gros. De asemenea, are o rată mai mare succes decât IPL-ul în cazul unui contrast evident între culoarea pielii și cea a firului de păr. Cu toate acestea, nu se recomandă începerea tratamentului dacă aveți pielea bronzată sau dacă urmează să vă supuneți razelor solare. 

6. Efectele pe termen lung

IPL

Deoarece epilarea cu IPL presupune emiterea unui spectru de lungimi de unde luminoase care nu au drept țintă specifică foliculii de păr, îndepărtarea acestora nu va fi una definitivă. Astfel, părul nu va întârzia să apară după o perioadă. 

Laser

Dacă optezi pentru fotoepilarea cu laser, vei observa că rezultatele apar mult mai rapid. Faptul că laserul are drept focus rădăcina firului de păr face ca efectele să fie unele durabile, implicând doar ședințe de întreținere odată la 6 sau 12 luni.

Despre tehnologia Alexandrite

Dacă te-ai hotărât asupra tratamentului de epilare cu laser, trebuie să știi ca ai la dispoziție o varietate de tipuri dintre care poți alege. Cele mai eficiente sunt laserele cu fibră Alexandrite deoarece au cea mai potrivită lungime de undă pentru tipul de piele și păr întâlnit în România. 

Clinica Med-Art îți propune unul dintre cele mai performante aparate în industria estetică – Primelase HR cu fibră Alexandrite – rapid și puternic, care promite rezultate excelente pentru fototipurile 1-4. Primelase HR eliberează uniform energia, evitând suprapunerile, prin intermediul unui sistem de impulsuri pătrate. Numai după efectuarea  primei ședințe, aproximativ 20 – 40% din firele de par de pe zona tratată vor cădea treptat în decursul a două săptămâni. Frecvența de repetiție până la 3Hz, împreună cu diferitele mărimi de spot, alimentează și face ca Primelase HR să fie unul dintre cele mai rapide și eficiente echipamente de pe piață.

Mai mult decât atât, Primelase HR folosește sistemul de răcire “crystal freeze” pentru a ajusta și asigura în mod constant și automat temperatura necesară pentru a evita orice disconfort sau durere. 

Concluzie

Sperăm că acest articol ți-a fost util și ai reușit să obții o imagine de ansamblu a tratamentelor de epilare definitivă cu IPL vs laser. Cu toate acestea, articolul de față are un scop strict informațional, iar dacă te hotărăști să apelezi la un astfel de tratament, recomandarea noastră este să apelezi un o consultație specializată. Astfel, un medic dermatolog sau un cosmetician îți va oferi sfaturile necesare și îți va propune tehnologia potrivită pentru tine.

Nu ezita să apelezi la Clinica MedArt pentru a beneficia de servicii de calitate premium, oferite de o echipă profesionistă. Dacă dorești o ședință de epilare definitivă în Cluj, programarea o poți face la numerele de telefon +4 0264 333 407, +4 0770 277 213 sau online,  accesând https://med-art.ro/programare-online