Cauterizarea leziunilor cutanate
Cauterizarea leziunilor cutanate
Se foloseste pentru a indeparta o varietate larga de leziuni cutanate de tipul.
Veruci seboreice indurate, carcinoame mici sau superficiale, condiloame genitale, tesut de granulatie periunghial, fibroame moi, papiloame, etc. Se foloseste un aparat numit Electrocauter.
Electrocauterul produce caldura pe baza de curent electric iar leziunea este indepartata prin ardere; se face o anestezie locala minima (cu xilina 1%-2%), se efectueaza cauterizarea si in locul leziunii va ramane o mica zona de arsura; se panseaza, urmand ca pacientul sa schimbe panasamentul zilnic pana la refacerea completa a pielii in zona respectiva (3-10 zile).
Exista si cautere moderne, bazate pe unde radio, care elimina leziunile tot prin arsura, dar se pare ca aceasta se rezolva mai repede si mai estetic decat cea produsa cu electrocauterul.
Aparitia laserelor ablative (ex .laser CO2) face ca multi pacienti sa se intrebe daca laserul nu rezolva mai bine aceste leziuni. Laserul rezolva tot printr-o ardere, dar caldura e data de raza laser si nu de curent, iar rezultatul e tot o arsura care trebuie ingrijita.
Diferenta semnificativa e ca tratamentele cu laser ablativ sunt mult mai costisitoare dar cu rezultate similare cauterizarii electrice. O contraindicatie pentru laser ar fi, insa, pacientii cu pace maker cardiac, desi pace – maker-urile moderne nu mai sunt influentate in asa mare masura de curentul electric.
Cauterizarea leziunilor cutanate este procedura prin care curentul electric este convertit la nivelul tesutului in caldura. Rezultatul final fiind distrugerea prin ardere a leziunii cutanate.