Ortodontie
Ortodontie
În câteva cuvinte, ortodonția este știința îndreptării dinților și corectării mușcăturii la copii și adulți.
Aceasta presupune folosirea aparatelor dentare (ortodontice) și stabilirea unui plan de urmărire și tratament personalizat în scopul mai sus amintit.
Cabinetul stomatologic Zambet Fericit vă oferă servicii complete de ortodontie. Suntem pregătiti pentru o evaluare detaliată a danturii, alegerea de comun acord a aparatului dentar potrivit, precum și monitorizarea continua prin consultații lunare.
Mai jos vă oferim câteva informații utile despre ortodontie, ca și posibile răspunsuri la cele mai frecvente intrebări pe acest subiect:
Când este indicat un consult ortodontic?
Ca și simtomatologie generală, recomandăm un consult ortodontic când observaţi că dinţii copilului dumneavoastră (sau ai dumneavoastră) sunt:
- înghesuiţi;
- foarte distantaţi;
- dinţii de sus sunt înclinaţi mult în afară, nelăsând buzele să se apropie una de cealaltă;
- când unul sau mai mulţi dinţi din partea de jos oclud în faţa dinţilor din partea de sus;
- când dinţii din faţă de sus nu îi ating pe cei de jos, atunci când dinţii sunt strânşi;
- când dinţii de sus îi acoperă aproape în întregime pe cei de jos, atunci când sunt strânşi;
- când apar asimetrii (partea dreaptă nu seamana cu partea stângă).
Ca și recomandare, pentru o vizualizare mai bună a modificărilor amintite mai sus, dinţii trebuie ţinuti strânşi, dând uşor buzele la o parte.In caz ca modificările sunt vizibile, recomandăm efectuarea unui consult ortodontic.
De ce este indicat tratamentul ortodontic?
Intretinerea igienei bucale este una dintre cele mai importante metode de preventie in aparitia cariilor. Dinții inghesuiti nu permit o igienă bucală corespunzătoare, fapt ce favorizează apariţia cariilor, afecțiunilor gingivale şi în cazuri grave poate duce chiar la pierderea prematură a dinților.
Tot legat de subiectul ortodontie ține și ocluzia anormală (felul în care dinţii muşcă unii pe ceilalţi). În timp, acest tip de ocluzie poate contribui la o abraziune (tocire) în exces a dinţilor, masticaţiei neficientă, forţă excesivă pe gingia şi pe osul din jurul dintelui malpoziționat. Tratamentul ortodontic poate fi mai uşor tolerat şi cu costuri mai reduse decât toate celelalte tratamente viitoare.
Si nu uitati! Un zâmbet frumos este poate cel mai mare beneficiu al ortodonţiei, pentru că redă încrederea în sine.
Care sunt cele mai bune aparate ortodontice?
Stabilirea metodei de tratament depinde de la caz la caz și poate fi determinată doar in urma unui consult ortodontic de specialitate. Ca și informatie generală amintim mai jos cele mai frecvente tipuri de aparate dentare folosite in tratamente:
Aparat ortodontic mobil
Este o construcţie ortodontică din plastic (acrilat) şi elemente de sârmă care se prinde pe dinţi prin „agăţare”. Se scoate în timpul meselor. Trebuie purtat cel puţin 16 ore din 24.
Aparat ortodontic funcţional
Poate fi o construcţie ortodontică numită „activator”, din plastic (acrilat) şi elemente de sârmă care nu se prinde deloc de dinţi. El stă în gură doar prins trângerea dinţilor.Se poartă noaptea şi parţial în timpul liber.
Poate fi o construcţie ortodontică numita „twin-blocks”, formată din două aparate mobile, unul superior şi unul inferior, care vin în contact unul cu celălalt corectând poziţia celor două maxilare. Se poartă tot timpul, cu excepţia igienei orale.
Poate fi un aparat ortodontic prefabricat numit „trainer”, din silicon, care corectează obiceiurile vicioase pe care mulţi copii sau adulţi le au: sugerea degetului, muşcarea buzelor, respiraţia pe gură, interpunerea limbii intre dinţii celor două arcade, etc. Se poartă noaptea şi parţial în timpul liber.
Aparat ortodontic fix
Este o construcţie ortodontică fixată pe dinţi prin cimentare sau lipire. Bracketurile (micile piese care se lipesc pe dinţi) pot fi din metal, ceramică sau din cristale transparente naturale sau sintetice. Acestea sunt unite printr-un arc de sârma, care se prinde de bracketuri cu ligături de sârma sau cu module de cauciuc colorate, argintii (asemanatoare metalului) sau transparente.
Pentru mai multe detalii, apasati aici