Biopsia cutanata

Biopsia cutanata

Biopsia cutanata Este indicata pentru confirmarea ’’la microscop’’ (histologica) a oricarei boli dermatologice.

Un diagnostic complet trebuie sa includa si o confirmare histologica, mai ales cand e vorba de boli cu evolutie cronica sau pe toata viata. De asemenea, se indica in cazul unor leziuni unice care trebuie diagnosticate perfect, pentru a lua o decizie ideala de tratament.

Asadar, biopsie nu inseamna un diagnostic de cancer, cum cred majoritatea pacientilor care aud acest cuvant.

Biopsia consta in prelevarea unui mic fragment de piele de cativa milimetri sau a unui mic fragment din leziunea de studiat la microscop.

Tipuri de biopsii:

  • Punch: pentru leziuni superficiale sau aflate in zone delicate (ex.fata); se foloseste un mini bisturiu circular, cu anestezie locala prealabila si cu o minima sangerare; uneori e necesara o mica hemostaza cu cauterul, apoi se aplica un pansament.
  • Shave: se scoate o leziune prin recoltare la suprafata pielii, paralel cu aceasta; necesita o lama de bisturiu, hemostaza cu cauterul si pansament.
  • Biopsia excizionala: pentru leziuni mai profunde se scoate intreaga leziune.
  • Biopsia cutanata este cea mai sigura investigatie

Biopsia Shave si Excizionala se efectueaza in anestezie locala (xilina 1 %-2%).  Sangerarea e minima, poate fi controlata cu cauterul sau necesita o sutura; uneori excizia se poate face cu o foarfeca si nu necesita bisturiu.

Materialul recoltat se introduce intr-un recipient cu formol si se trimite la laboratoarele specializate in histopatologie, unde se prepara o lama histologica care va fi studiata la microscop, rezultatul confirmand diagnosticul dermatologului .