Excizia de nevi – formatiuni tumorale

Excizia de nevi

Reprezinta o interventie chirurgicala minora.

Desi minora, nici o interventie chirurgicala nu poate fi tratata cu superficialitate: ea trebuie efectuata intr-o sala speciala, folosita doar pentru interventii dermatologice; igiena salii trebuie sa fie perfecta; dotarea salii pentru acest tip de interventiii trebuie sa fie completa; sterilizarea instrumentelor sa fie aprobata de organele abilitate; pregatirea medicului in acest domeniu sa fie atestata.

Excizia de nevi – formatiuni tumorale Tehnica: excizia se executa pe o zona de piele bine sterilizata, prin stergere cu iod sau alcool; se efectueaza o anestezie locala cu Xilina 1%-2%+/-adrenalina; incizia trebuie sa urmeze liniile de mobilitate, in acest mod vindecandu-se mai estetic si mai rapid; leziunea se excizeaza cu piele de jur imprejur, sub forma unei elipse. Leziunea se scoate ‘’in bloc’’, cu piele normala de jur imprejur si dedesupt, ca si cum s-ar scoate un galbenus dintr-un ou fiert, cu albus de jur imprejur; bisturiul nu atinge leziunea!

Leziunile cutanate sunt mai superficiale sau mai profunde, dar NU au prelungiri, contrar a ceea ce cred o serie pacienti.

Pastila de piele care contine leziunea (nev, tumora) se introduce intr-un recipient cu formol si se trimite la laborator pentru examinare la microscop; in acest fel veti avea confirmarea tipului de leziune pe care l-ati avut .

In functie de profunzimea plagii ramase, aceasta se sutureza (coase) fie superficial, fie strat cu strat cu fire de profunzime care se vor resorbi singure; firele de suprafata se indeparteaza la  4-14 zile in functie de zona unde s-a practicat excizia.

Sutura poate fi fir cu fir, vizibila la suprafata sau continua, subcuticulara si atunci nu este vizibila decat la capete.

Pentru a prelua din tensiunea suturilor, pe suprafata se pot pune suturi artificiale, ca niste leucoplaste transparente numite STERI-STRIP.

Formatiuni cu localizari delicate sau de dimensiuni mai mari pot necesita excizii cu plastii (preluare de piele din alta zona corporala si suturarea acesteia pe defectul ramas) sau realizarea de lambouri (‘’imprumutare’’de piele din zonele invecinate si suturi speciale care sa ajute la inchiderea estetica a defectului cutanat ramas dupa excizie).

Cum va prezentati in ziua exciziei la medic?

Dimineata se ia micul dejun dar nu se bea cafea deoarece scade efectul anestezicului. Nu consumati alcool in ziua interventie sau seara dinainte. Daca luati medicamente in mod obisnuit (hipertensiune , diabet) acestea nu trebuie intrerupte. .

Anuntati medicul si daca folositi anti-coagulante (trombostop, sintrom, aspirina) sau ati luat medicamente pentru raceala care contin si aspirina. In aceasta situatie, interventia se amana cu 7 zile.

Dupa interventie mediul va decide cate zile veti veni zilnic la pansament.