Exprimarea comedoanelor

Exprimarea comedoanelor​

Comedoanele reprezinta acumularea de sebum pe traiectul foliculului pilar, au o culoare alb-galbuie si ies prin porii pielii daca acestia sunt apasati.

Comedoanele pot fi  negre cand sebumul vine in contact direct cu aerul si grasimea se oxideaza luand o culoare inchisa, sau alba. Atunci cand grasimea este acoperita la suprafata porilor de 2-3 randuri de celule epidermice, nu sunt in contact cu aerul si grasimea ramane mai deschisa la culoare.

Exprimarea comedoanelor se face incorect si la aceasta ora in saloanele cosmetice. Pentru a evacua corect un comedon este necesar un instrument numit extractor de comedoane.  Se apasa pielea doar pe o zona limitata in jurul comedonului. In acest fel nu se traumatizeaza o zona de 2 cm patrati asa cum se petrece la exprimarea ‘’cu degetele” practicata in saloane.

Apasari successive, cu suprafata mare, nu fac decat sa traumatizeze tenul si in timp apar pe fata vase sparte.  Este mai greu de tratat (numai cu IPL sau laser). In plus, expunerea anterioara la aburi (temperatura mare) practicata in saloane nu face decat sa congestioneze circulatia sanguina in piele, avand ca urmare o crestere imediata a activitatii si metabolismului glandelor care secreta grasime.

Este strict contraindicata expunerea tenului la temperaturi extreme.  O alta greseala practicata in saloanele de cosmetica este ambitia de a evacua  toate comedoanele dintr-o sedinta. Prin urmare apare un aspect traumatizat al fetei in urmatoarele zile. Ideal este sa se evacueze 10 -15 comedoane /sedinta.

Pentru extragerea comedoanelor albe, in loc de inteparea cu acul practicata in  saloanele cosmetice, se poate face bland. Se indeparteaza celulele de pe suprafata  cu 1-2 microdermabraziuni.  Se evacueaza cu extractorul de comedoane, fara a traumatiza tenul mecanic sau termic.