Toxina Botulinica – Botox

Botox

Injectare Toxina Botulinica – Botox – Toxina botulinica este cea mai populara forma de procedura dermato-estetica dupa microdermabraziune in SUA!

Ea a fost aprobata de FDA-ul American (forul supreme de aprobare a alimentelor, medicamentelor si aparaturii pe teritoriul SUA), ca fiind un tratament sigur pentru tratamentul ridurilor.

Este bine de stiut ca toxina botulinica se utilizeaza in neurologie cu mult inainte de infrumusetare, in doze de sute de unitati la o sedinta, spre deosebire de riduri unde se folosesc maximum 100 de unitati. In neurologie se foloseste in spasme carpo-pedale, in oftalmologie in spamse orbiculare, in ORL in pareze de corzi vocale, cu efect expceptional si transformarea pacientilor in persoane functionale.

TOXINA BOTULINICA – BOTOX CE ESTE ?

Este o proteina realizata in laborator din toxina bacteriei Clostridium Botulinum si se numeste protein A. Toxina completa contine 7 proteine care doar impreuna devin toxice; protein A singura nefiind toxica. Ea mai este si foarte instabila (trebuie tinuta si transportata la +4 grade Celsius si utilizata imediat dupa preparare cu ser fiziologic, altfel isi pierde din actiune.

Pe cat posibil, trebuie evitata miscarea acesteia deoarece isi poate pierde din actiune, chiar daca este o miscare usoara. Este absorbita complet doar in muschiul in care se injecteaza, nu este absorbita de organism, de aceea si este atat de sigura. Dupa 3-8 luni toxina dispare din muschi fara a lasa urme.

CUM ACTIONEAZA TOXINA BOTULINICA?

Injectata in muschii fetei, toxina ii relaxeaza partial si temporar, ca urmare se vor sterge ridurile produse de contractia acestora. Efectul se instaleaza treptat, nefiind vizibl pe loc, in 3-10 zile de la injectare si maximum 30 de zile. Se netezesc ridurile dinamice, de expresie.

Exemple:

  • ridurile dintre sprancenem care apar cand ne incruntam;
  • ridurile orizontale ale fruntii, care apar cand ridicam sprancenele (expresia de surpriza)
  • ridurile oblice din colturile ochilor „laba gastei” care apar cand zambim.

Folosind tehnici speciale, se realizeaza:

  • conturarea arcului sprancenelor cu marirea deschiderii ochilor
  • se sterg liniile de pe peretii laterali ai nasului cand „strambam din nas”
  • se ridica varful nasului
  • se scade deschiderea narilor
  • se imbunatateste zambetul care dezvaluie exagerat gingiile („gummy smile”)

Trateaza si transpiratia excesiva prin injectare in zona axiala (subrat) cu efect de 3 pana la 6 luni; nu necesita anestezie.

Pentru zona mainilor sau talpilor sunt necesare anestezii sofisticate; injectarea fiind foarte dureroasa.